Anlaşmalı Boşanma Davası

Boşanma davası anlaşmalı yahut çekişmeli de olsa maddi ve manevi olarak çok ağır sonuçlara sebebiyet veren davalardan birisidir. Boşanma sebepleri özel ve genel olarak ikiye ayrılırken, boşanma türleri de anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak iki türlüdür.
Peki, anlaşmalı boşanma davası nedir? Bu gibi boşanma davalarında bir avukatın yer alması sürecin daha kolay sonuçlanmasına yardımcı olurken, iki tarafında en az hasarla evlilik birliğini sonlandırması amaçlanır. Böylelikle anlaşmalı boşanma davası nedir? Sorusu için en uygun yanıt; her iki eşin de boşanmayı sorunsuz şekilde kabul ettiği boşanma türü olarak açıklanabilir.
Anlaşmalı bir boşanmada özellikle de eşler her konuda fikir birliğine varmış durumda olmalıdır. Bir sebepten eşler arasında bir anlaşmazlık durumu oluşursa anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma türüne yerini bırakır. Bu da boşanma süresinin uzamasına ve taraflar arasında şiddetli sorunların yaşanmasına sebebiyet verir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı bir boşanmanın dört ana temel şartı bulunur.
Bunlar;
- Eşlerin şahsen bizzat duruşmaya katılmaları ve boşanma beyanlarını kendileri dile getirmeleri gerekir.
- Eşlerin birlikte boşanmak adına işlemleri gerçekleştirmesi ve boşanma için başvuran eşe diğer bir eşin katılması durumu.
- Evliliğin resmi bir evlilik olması gerekir, davanın açılmış olduğu tarihten itibaren ise en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
- Boşanmaya karar veren iki tarafında hem maddi hem de manevi olarak her konuda anlaşmış olmaları gerekirken hakiminde bu durumları kabul etmesi gerekir.
Tüm bu şartları yerine getiren eşler anlaşmalı boşanmayı sorunsuz yerine getirebilirken; bu şartlar içerisinden herhangi birinin eksik olması ile birlikte anlaşmalı boşanma davası resmi olarak çekişmeli bir boşanma davasına dönüşebilir.
Anlaşma Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı bir boşanma davası için aile mahkemesine başvurulurken, eğer boşanacak olan eşlerin ikamet adreslerinin bulunduğu bölgede bir aile mahkemesi bulunmuyorsa Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekir. Eşlerden birisi yahut ikisi olacak şekilde anlaşmalı boşanma protokolü ve dilekçe ile birlikte aile mahkemesine başvurarak gerekli olan harç ve giderlerin ödenmesinden sonra anlaşmalı boşanma davası açılabilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma işlemi için öncelikle eşlerden sadece birinin başvurması yeterli olurken, iki eş birlikte olacak şekilde anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvuru yapabilir. Bu dilekçeye anlaşmalı boşanma protokolünün de eklenmesi gerekmektedir.
fBunun hemen ardından tensip zaptı hazırlanarak eşlere uygun olan duruşma günü bildirilerek, anlaşmalı boşanma hakim huzurunda gerçekleştirilir. Tarafların duruşmaya gelmesi ve anlaşmalı boşanma protokolünü kendi rıza ve istekleri ile hiçbir baskı ve tehdit altında kalmadan imzaladıklarına dair kararlılığı hakimin önünde de sürdürmeleri açısından önem arz eder.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Türk Medeni Kanunu içerisinde yer alan ve 166/3 maddesinde yer verilen anlaşmalı boşanma protokolü, iki tarafında özgür iradeleri ile belirlemiş oldukları boşanma şartlarına yer verir. Bu protokol; boşanma sonucunda belirlenen mali durumlar ve çocukların velayeti gibi hakkında tüm bilgileri içermek durumundadır. Ancak bunlar dışındaki tüm konularda anlaşmalı boşanma protokolü ile karara bağlanabilmektedir.
Protokol yerine getirilerek bir boşanma sağlanamıyorsa, anlaşmalı boşanma bir çekişmeli boşanma davasına dönüş seyreder. Bu sözleşmenin bizzat hakim tarafından onaylanması zaruriyet içerir. Kanuna aykırı bulunan bir unsur ve koşulun içerilmemesi gereken protokol, tamamı ile karara varılmadan içerisindeki maddelerde değişiklik sağlamak olasıdır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Unsurların Gerçekleşmemesi
Tarafların karşılıklı veya tek taraflı olarak boşanma, velayet, tazminat, soyadı ve nafaka gibi konuların tümünde birbirleri ile anlaşmalarını ifade eden bu protokol, özellikle boşanma gibi hukuki süreçlerde oldukça önem arz eder.
Anlaşmalı boşanma protokol ihlali gibi durumlarda taraflardan birinin bu protokolün ihlalini bildirme ve yeniden olacak şekilde dava açma hakkı yer alır. Anlaşmalı bir boşanmaya uymaması gibi bir durum söz konusu olsa dahi taraflar boşanmışta olsa bireysel olarak dava açabilme hakkını elinde bulundurur. Tarafların her ikisi de ne olursa olsun anlaşmalı boşanma protokolüne uymalıdır aksi taktirde bunun birçok cezası hukukta bulunur durumdadır.
İptal-Dönme-Fesih ve Uyarlama Nasıl Olmaktadır?
Eşler arasında özel bir hukuk sözleşmesi niteliğine sahip olarak görülen anlaşmalı boşanma protokolü, hakimin nihai olarak verecek onayı ile bir hüküm teşkil ederek, boşanma ilamının resmi bir bölümü haline gelir.
Nihai hüküm gerçekleşmeye başladığında anlaşmalı boşanma davası her ne kadar çekişmesiz bir yargı kararı olsa bile boşanma protokolü bakımından eşler itirazlarını ancak bir üst mahkemede öne sürebilir durumdadır.
Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde yer alan mali konulardan maddi tazminat ve nafaka alacakları, alacaklı eşlerden birinin ölümü yahut alacaklı eşin yeniden evlenmesi gibi durumlarda kendiliğinden sona erer.
Ben yurt dışında kalıyorum.. Ve 4 haftalık izne geldiğim zaman turkiyede kısa zamanda boşanma nasıl olur acaba mümkünmu ve nasıl ne yapmam lazım…