Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Eşlerin fiili olarak birlikteliklerinin sona ermesi işlemine boşanma adı verilir. Tarafların mevcut olarak bulunan evliliği, anlaşma boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası ile birlikte sona erer. Özellikle avukatlara sorulan sorulardan birisi olan boşanma davası nasıl açılır? Evli ancak anlaşamayan bireyler için önemli hususları içerisinde barındırır.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Evlilik kurumunun sona ermesine karar veren bireyler için en önemli husus boşanma davası nasıl açılır? hakkında yetkili birimlerden gerekli bilgileri almalarıdır. Evliliği devam eden ve süren bir çiftin, eşlerden birisinin ya da ikisinin talep etmesi üzerine Aile Mahkemeleri tarafından boşanma davası açılır. Boşanma davasının açılması için öncelikle dava açmak isteyen eşin bir vekile sahip olması gerekir. Vekil bu durumlarda boşanma davası için gerekli olan dilekçenin hazırlanması ve boşanma davasının takibi gibi durumlardaki tüm konular ile ilgilenir.
Boşanma davası açmak isteyen kişi veya kişilerin ilk olarak yapması gereken işlem boşanma dilekçesi ve protokolü hazırlamak olmalıdır. Bu dilekçe ve protokol içerisinde boşanma sonrasında yapılabilecek mal paylaşımı, velayet, boşanma nedeni veya benzeri açıklamaların yer aldığı durumların belirtildiği hususlar yer almalıdır.
Dilekçe veya diğer evraklar olması gerektiği gibi hazırlandıktan sonra eşlerden en az bir tanesi Aile Mahkemesi veya Aile Mahkemesi haklarını da elinde bulunduran Asliye Mahkemeleri’ne başvurarak dava açma talebinde bulunmalıdır. Boşanma davası açma işlemleri sırasında belirli ücret taleplerinde bulunulabilir. Gerekli ödemeler yapıldıktan sonra dilekçe teslim edilerek boşanma davası açma süreci tamamlanmış olur. Yetkili mahkemeye yapılacak olan talebin ardından davanın değerlendirilmesi ile birlikte taraflara gün ve saat konusunda bilgiler verilerek mahkemenin resmileşmesi tamamlanmış olur.
Boşanma Davası Türleri
Boşanma davası süreci iki türlü ilerler. Bu durum eşlerin durumuna göre şöyledir;
- Çekişmeli Boşanma
- Anlaşmalı Boşanma
Olmak üzere iki çeşide sahiptir. Boşanma davası esnasında eşlerin anlaşma durumuna göre değişiklik gösterir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı bir boşanma davası, evlilik halinde bulunan çiftlerin ikisinin de boşanmak istemesi ile birlikte açılan boşanma davası türüne denilir. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için bireylerin ikisinin de anlaşması yeterli değildir. Önemli olan evliliklerini sonlandırmak isteyen çiftin her konuda anlaşabilmesidir. Mal paylaşımı, velayet, çocuğun geleceği ve gelecek planları ve bu gibi benzeri tüm durumların değerlendirilerek iki tarafında alınan tüm kararları onaylaması gerekir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Eşlerin boşanma veyahut boşanmaya yönelik konularda bir orta yol bulamaması ve anlaşamaması gibi durumlarda açılabilen bir boşanma davası türüdür. Bu boşanma davasında taraflardan ikisi de boşanmaya yönelik olarak taleplerini gerekli mercilere ileterek boşanma davası sürecinin kendi lehine ilerlemesi yönünde çaba sarf eder. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun ve daha güç bir şekilde ilerler.
Özellikle de eşler kendi aralarında ne kadar anlaşmaya varamaz ve ne kadar farklı noktalar üzerinde ısrarcı olursa mahkeme tamamlanma süreci o kadar fazla uzamış olur. Çekişmeli bir boşanma davası açmak için eşlerden birinin diğer eş için onay beklemesine gerek yoktur. Eşlerden birisi kendisi başvuru yaparak çekişmeli boşanma sürecini başlatabilir.
Boşanma Davası Açmak İçin Avukat Gerekir Mi?
Bir boşanma davası açmak isteyen kişinin ille de avukat tutmasına gerek yoktur. Ancak boşanma davasında avukat desteği almanın avantajları şunlardır;
- Dava sürecinin çok daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlar.
- Davanın sonucu beklenilen gibi tamamlanır.
- Dava dilekçesinden sonlanmasına kadar geçen süreç boyunca avukat öncülük ve dava takip sürecini gerçekleştirir.
- Çiftlerin anlaşmasına yardımcı olarak dava sürecinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.
Gibi avantajlar sağlayan avukatlar, boşanma sürecini daha sağlıklı bir şekilde tamamlama konusunda taraflara yardım eder.
Boşanma Davası Açma Dilekçesi
Boşanma davası dilekçesi hazırlanması aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Bunlar;
- Boşanma dilekçesinin en üst bölümüne yetkili mahkeme birimine hitap edecek şekilde bir başlık atılmalıdır.
- Başlık kısmının hemen alt bölümüne davalı ve davacının adres bilgileri eklenmelidir. Davacı ve davalı bilgileri de ilave edilmeli.
- Davacı ve davalı bilgilerinin hemen alt kısmına konu ve varsa açıklamalar yazılır.
- Protokol hazırlanır ve dilekçeye ek olarak konulur.
- Son kısımda ise talep ve sonuç bölümü yer alır.
Dilekçe hazırlama davanın en büyük ve en önemli kısımlarından birisini oluşturur. Bu bölümde bahsedilen konu ve olaylar davanın ana konusu olarak kabul edileceğinden dolayı son derece önemlidir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası davanın içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Ortalama bir süre olarak çekişmeli boşanma davaları 8 ila 12 ay içerisinde sonuçlanabilirken, anlaşmalı boşanma davaları 1 ila 4 ay içerisinde sonuçlanabilir.
Boşanma davasının sürecini ve uzunluğunu etkileyen hususlar şöyledir;
- Mahkemenin Yoğunluğu
- Davanın Kanıtlanması
- Tarafların Anlaşması
- Hâkim
Gibi hususlar boşanma davasının süresine etki eden en önemli noktalardır.
Boşanma Davası Duruşmasına Katılmak Zorunlu Mu?
Boşanma davası içerisinde yer alan duruşmaya katılma durumunun gerekliliği dava türüne göre değişebilmekte. Eğer boşanma davası için bir avukat vekili bulunuyorsa, davaya yalnızca vekil avukatın katılması yeterlidir. Ancak herhangi bir vekil bulunmuyorsa, davaya katılmak gerekli görülen durumlar arasındadır.
Tüm hukuki süreçler için Bizi Takip Edin!