İşsizlik Maaşı Hesaplama

 

Çalışanların yasal haklarını güvence altına almak isteyen yasaların işsizlik dönemini de göz ardı etmemesinden kaynaklı olarak işsizlik maaşı hesaplama işlemlerinin nasıl yapılacağı ile alakalı bilgiler netleştirilmiştir. İşçinin kendi isteği dışında gelişen ve işsiz kalması ile sonuçlanan işsizlik durumunun olabildiğince az zarar vermesini amaçlayan bir yaklaşımın ürünüdür.

Yeniden iş bulunması ve mali anlamda destek sağlanması için çalışanın sağladığı şartlar kapsamında işsizlik maaşı alması sağlanır. Bu sayede işsiz kalınan dönemde bir nebze de olsa rahatlama sunulan işçinin iş bulma sürecini daha kolay atlatması amaçlanır. Her çalışanın işsiz kalması halinde alması mümkün olmayan maaşın şartlar yerine getirildiğinde düzenli şekilde alınması gerekir.

Yasal hak olmasından dolayı resmi kanallardan yapılan ödemenin işverenle veya çalışanla alakası yoktur. Gerekli bildirimlerin yapılmasının ardından uygun görüldüğünde işsizlik maaşı alınması onaylanan çalışanın hesabına aylık şekilde ödemesi yapılır. Zaten çalıştığı dönemde maaşı üzerinden kesilen işsizlik ödeneği ve primi sonucunda ödenen bir maaştır.

İşsizlik Maaşı Nedir?

Çalışanın ve işverenin yasal haklarını bilmesi ve araması her zaman daha verimli bir süreç yaşanmasına zemin hazırlar. Çalışanın keyfi işten çıkmaya karar vermesi karşısında işverenin de mağdur olmasını önlemek içi işsizlik ödeneği ödenmez. Çalışanın işsizlik maaşı alabilmesi için şartların tamamını yerine getirmesi önemlidir.

Çalışmak için yeterli sağlık koşullarını taşıyan, çalışma isteği olan ve yeteneği bulunan kişinin iş sözleşmesi haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından feshedilmek istendiğinde işsizlik maaşı alınmasına hak doğar. Bu durum yasalarla güvence altına alınmıştır. En önemli detay ise çalışanın kusuru olmadan işten çıkarılmasına karar verilmiş olmasıdır.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik Maaşının Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı kusuru olmaksızın işsiz kalan kişilerin yeni iş ararken geçirecekleri zaman diliminin daha az zorlayacak şekilde olmasına katkıda bulunmak için verilir. Bu amacına istinaden bazı şartların taşınması zorunludur.

Bir çalışanın işsizlik maaşı alabilmesi için:

  • Hizmet sözleşmesinin son bulmasından önceki 120 gün sigortalı çalışması gerekir,
  • Hizmet akdinin son bulmasından önceki son üç sene içinde an az 600 gün sigortası olmalıdır,
  • Sigorta primlerini ödenmiş olması gerekir,
  • İşten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR müdürlüğüne şahsen veya elektronik ortamdan başvuru yapması istenir.

Bu şartları sağlayan kişilerden istenen evrakların tamamlanmasından sonra konunun karara bağlanması için beklenmesi ve işsizlik maaşının alınması adına onay verilmesi aşamalarına geçilir. Bu konuda bilgi paylaşımı için İŞKUR üzerinden iletişime geçilebilir. Onayla birlikte işsizlik maaşının yatması için hesap detayları istenir ve ödemeler aylık olarak yapılır.

İşsizlik Ödeneğinden Kimler Faydalanabilir?

Yasada belirtilen şartları taşıyan ve haksız şekilde iş sözleşmesi sonlandırılan çalışanların tamamı işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir. Toplamda 600 gün sigortalı olarak çalışılmış olması, sigorta primlerinin ödenmesi ve haklı gerekçe olmadan işten çıkarılmış olunması istenir. Ne kadar süreyle maaş alınacağını belirleyen bazı şartlar vardır. Bunlara bağlı olarak ne kadar süreyle sigortalı olunduğuna bağlı şekilde 180 veya 240 gün üzerinden maaş alınmasına onay verilir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yasal hakkını kullanmak ve yeni iş ararken mali destek almak isteyen çalışanların ilk olarak yapması gereken işsizlik maaşı için şartları taşıyıp taşımadığını anlamaktır. Şartları taşıdığını düşünenler için ise zaman kaybı olmadan başvuru yapılması zorunludur. Başvuru yapılmadan işsizlik maaşı bağlanması gibi bir durum söz konusu olmadığından iş sözleşmesinin bitirildiği ilk 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen başvurulması istenir. Elektronik ortamda yapılabilen başvurular arasında olduğundan bu yolla başvuru yapılmasında da sakınca yoktur. Her iki şekilde de başvuru yapıldıktan sonra onay ve kontrol için beklenmesi gerekecektir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Şartların taşınıyor olması bu konuda en belirgin etmendir. Çalışanın şartları taşıdığından emin olmasıyla birlikte yasal süre içinde başvuru yapmış olması da önemlidir. Başvurunun iş sözleşmesi bittikten sonraki ilk 30 gün içinde gerçekleştirilmiş olması zorunludur.

Bu sınırlar içinde başvurusunu yapan, yeterli primi bulunan ve haksız yere işten çıkarılmış bulunan kişinin işsizlik maaşı almaması için neden yoktur. İŞKUR konuyla alakalı çalışılan dönemlerde kesilen primlerin ödemesini geri sağladığı için çalışanın haklarını korumak adına maaş verilmesine onay verir. Şartların yerine getirilip getirilmediği en önemli konudur.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır

İşsizlik Ödeneğinin Nasıl Kesilir?

Almaya hak kazanılan işsizlik ödeneği yani maaşı bazı durumlar oluştuğunda yeniden bağlanmamak üzere kesilir. Bunların başında gelen neden çalışanın yeniden işe girmiş olmasıdır. Çalışanın işe giriş işlemleri yapılır yapılmaz hemen işsizlik ödeneği kesilir. Aynı zamanda yaşlılık aylığı alması uygun görülen kişiler emeklilik olarak değerlendirildiğinden maaşın kesilmesi sağlanır. Yani maaşın alınmasını engelleyen gelir düzenlemelerinin yaşanması maaşın kesilmesinde ana gerekçeyi oluşturur.

İşsizlik Ödeneğine Dahil Olan Hizmetler Nelerdir?

İşsiz kalan çalışanın aldığı hizmet sadece işsizlik maaşı ile sınırlı kalmaz. İşsizlik ödeneği yanında genel sağlık sigortası primlerinin yatırılması sağlanır. Sağlıkla alakalı ihtiyaç duyulduğunda fayda elde etmesi onaylanan çalışan bu süre zarfında hastanelere ücretsiz gidebilir.

Yeni bir iş bulma konusunda İŞKUR veri tabanında kayıtlı olan işlerden destek sağlanır. Şartları uygun olan işlerin yönlendirmeleri yapılarak yeni işler bulunmasında yardımcı olunur. Meslek edinme ve geliştirme niyeti olanların bu konuda eğitim, belge ve sertifika alması için uygun yönlendirmeler yapılır.

İşsizlik Ödeneği Alırken Yapılması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik Maaşının Süresi Ne Kadar?

İşsizlik maaşı alırken yeniden iş bulmak için zamanı verimli değerlendirmek önemlidir. Son 3 yıl içinde 600 gün primi olanlar 180, 900 gün primi olanlar ise 240 gün işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı asgari ücretin %80’ini geçemez. 5500 TL maaşı olan birisi 2200 TL ödenek alabilir.

Diğer hesaplama araçlarımız için BURAYA TIKLAYINIZ.

Başa dön tuşu