Malpraktis (Doktor Hatası) Nedir?

Malpraktis Hastane ve poliklinik gibi yerlerde doktorlardan kaynaklı olarak meydana gelen hatalara verilen isimdir. Bu hata sonucunda hekim ya da tıbbi alanların kişiye belirli bir tazminat ödeme yükümlülüğü söz konusudur. Doktorların yaptığı hatalar genel olarak bilgisizlik ve deneyim eksikliği gibi sebeplerden dolayı meydana gelir ve bu durum çok ciddi sonuçlara sebep olur. Doktor tıbbi hatası kendi içerisinde tehlike ve zarar durumlarına bağlı olarak kategorilere ayrılır.
Malpraktis Ne Demek?
Hastanın bakım aşaması hastalığın tespiti ve tedavisi esnasında yapılan hatalara doktor tıbbi hatası adı verilir. Malpraktis nedir ve ne gibi durumlarda ortaya çıkar gibi konular en çok merak edilen konular arasında yer alır. İyi bir araştırma sonucu bu hatanın yaptırım ve sonuçlarına ulaşma şansı söz konusudur. Uygulama ve tedavi işlemleri esnasında tıbbi hatalara çok fazla rastlamak mümkündür. Genel olarak deneyimsiz durumda olan sağlık çalışanlarında rastlanan bir durum olup sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda dikkatli davranılması gerekir.
Malpraktis (Doktor Hatası) Nelerdir?
Tıbbi açıdan hastaya karşı uygulanan yanlış müdahale ve yanlış teşhis gibi durumlarda doktor tıbbi hatası durumu söz konusu olur.
Doktor tıbbi hatalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Teşhis aşamasında doktorun yanlış bir teşhis koyması
- Tedavi aşamasında hastaya yanlış ya da eksik tedavi uygulanması,
- Hastalığın tipi ve aşaması hakkında yanlış bilgilendirme sağlamak.
Bu gibi tıbbi yanlışlar durumunda tazminat davası açabilir ve şikayette bulunabilirsiniz.
Tıbbi Uygulama Hataları
Son zamanlarda malpraktis ne demek ve ne gibi durumlarda ortaya çıkar gibi konular çok merak edilen konular arasında yer alır. Tıbbi açıdan yanlış bir uygulama ya da tedavi sonucu hastanın daha kötü olması ve ölmesi gibi sonuçlar meydana gelir. Bu gibi durumlar ise doktor hatasından kaynaklı meydana geldiği için hastanın doktor ve tıbbi alanı şikayet etme gibi bir şansı söz konusudur.
Teşhis Hataları
Hastalığın belirlenmesi ve teşhisi esnasında meydana gelen hatalar da doktor tıbbi hataları olarak karşımıza çıkar. Malpraktis davaları genel olarak teşhis aşamasında yapılan hatalardan dolayı meydana gelir. Hastalığın hangi aşamada olduğu bilinmeden ilerleme gösterilmesi durumunda uygulanan tedavi de yanlış sayılır. Aynı zamanda hastalığa yanlış teşhis koymak en riskli durumlar arasında yer alır. Bu gibi yanlış teşhis durumları ile karşı karşıya kalındığı zaman mutlaka uzman bir hekim ile görüşme sağlamak gerekir. Aynı zamanda davacı olmanız konusunda da pek çok mecra bulunur.
Aydınlatma ve Onam Hataları
Hastanelerin organizasyon kapsamında ele alınan bir durumdur. Aydınlatma ve onarım kısmında yapılan hatalarda da tazminat söz konusudur. Hastayı en doğru şekilde bilgilendirmeme ve kandırma gibi durumlara verilen isimdir. Bu gibi hataların hem doktora hem de hastaneye çok ciddi yaptırımları söz konusu olur. Malpraktis dava örnekleri kapsamında gerçekleşen pek çok dava genel olarak komplikasyon ile ilgili doğru bilgilendirme yapılmamasından kaynaklı olur.
Tedavi Hataları
Doktor tıbbi hataları arasında en çok karşılaşılan hatalardan bir diğeri de tedavi sırasında meydana gelen hatalardır. Komplikasyon ne demek ve bu esnada uygulanan tedaviler nasıl olmalıdır? Bu gibi konularda yapılan bilinçsiz davranışlar hasta üzerinde çok ciddi sorunların meydana gelmesine sebebiyet verir. Tedavi esnasında her aşama kayıt altına alındığı için yapılan hatalar da kaydedilir.
Doktor Hatası (Malpraktis) Davası Nasıl Açılır?
Doktorların tıbbi hataları söz konusu olduğu zaman hem doktora hem de hastaneye dava açma şansı söz konusudur. Fakat dava açarken nereye ve ne şekilde dava açılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Doktor hataları yargıya taksirli ölüm ya da adam yaralama olarak geçer. Dava açarak belirli tutarda tazminat alma şansı söz konusu olur. Doktor hatası kanıtlandığı takdirde hem para hem hapis cezası gibi cezalar verilir.
Malpraktis Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?
Doktorlardan kaynaklı olarak meydana gelen tıbbi hatalarda dava süreci hem doktor hem de bulunduğu hastane için geçerli olabilir. Bu konuda mağduriyet yaşayan kişiler hem doktor hem de sağlık kuruluşuna dava açarak her ikisi içinde suç duyurusunda bulunabilir. Doktor ve hastaneye açılan bu davalar çok kısa bir süre içerisinde sonuçlanır. Son zamanlarda karşılaştığımız bu sorunların genel olarak yanlış teşhis ve uygulama hatalarından kaynaklı olduğu söylenebilir.
Tıbbi Malpraktis Nedeniyle Tazminat Davası Şartları Neler?
Tıbbi olarak meydana gelen hatalar sonucu doktorlara ve hastaneye dava açılma durumu söz konusudur. Bu davaların açılması için ise ilk olarak hatanın doktor ya da hastane sorumluluğunda olduğunu ispatlamak gerekir. Yapılan işlemler hastaneler tarafından kayıt altında tutulduğu için buradaki kayıtlar erişim sağlayarak hemen dava açabilirsiniz. Hasta ölür ise bu ölüm raporunu ve otopsi raporunu da dava dilekçesi arasında bulundurmak gerekir. Bu şekilde sorun yaşamadan hemen dava açma şansı söz konusudur.
Komplikasyon Ne Demek?
Cerrahi komplikasyon uygulama ve tedavi esnasında ortaya çıkan risk faktörü olarak tanımlanır. Bu durum ön görülse bile engellemenin mümkün olmamasından ötürü müdahalenin de mümkün olmadığı durumlardır. Hemen hemen her cerrahi işlem esnasında ortaya çıkan bir komplikasyonlar söz konusudur. Komplikasyonlar hekim ya da hastane hatası ile meydana geliyor ise bunun sonucunda pek çok yaptırım meydana gelir. Davaların seyri de kasti hata olup olmamasına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Komplikasyon ve Malpraktis Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hastaların işlem esnasında meydana gelen risk faktörüne komplikasyon adı verilir. Fakat hastaya uygulanan işlem sırasında yanlış tedavi ya da yanlış tespit durumu söz konusu olduğunda ise bu doktorların tipi hatası olarak ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda dava süreci söz konusu olurken komplikasyon durumları da herhangi bir şekilde dava süreci söz konusu olmaz. Belirtilen risk faktörleri hemen hemen her işlem esnasında ortaya çıkabilecek olan risklerdir.
Malpraktis Halinde Hekimin Hukuki Sorumluluğu
Uygulama ve tedavi esnasında ortaya çıkabilecek olan komplikasyonlar kişiye ve aile yakınlarına bildirilir. Bu gibi sorunların meydana gelmesinde herhangi bir şekilde doktor ya da hastane sorumlu değildir. Yöneldiği sonucunu elde edilmemesi, sonuca ulaşabilmek için gösterdiği çaba, davranış ve eylemin özenli bir şekilde olmamasından dolayı zararlardan dolayı sorumlu olur. Hastanın zarar görmemesi için tüm şartları yerine getirmek ve hastanın durumunu tıbbi olarak iyi bir şekle sokabilmek adına sorumlu olan doktorlar, tereddüt doğuran durumlarda araştırma yaparak durumu ele almalıdır.
Malpraktis Halinde Hekimin Cezai Sorumluluğu
Doktorların tıbbi hataları söz konusu olduğu zaman hekime belirli bir cezayı sorumluluk yüklenir. Taksirle olarak hastanın vücuduna zarar vermesi ya da sağlığını tehlikeye atması ve bozması durumunda üç ay ile bir yıl arasında hapis cezası söz konusu olur. Aynı zamanda adli para cezası ile cezalandırma durumu da en çok karşılaşılan cezai sorumlulukları arasında yer alır. Dava süreci yapılan hatayı bağlı olarak değişiklik gösterir.
Malpraktis Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açma Zamanaşımı
O doktordan kaynaklı tıbbi hatalar haksız fiil olarak ortaya çıkar. Haksız fiilin zamanaşımı süresi ise öğrenilmesinden itibaren iki yıl olarak karşımıza çıkar. Fakat daha sonra öğrenilmesi durumunda on yıl kadar süren bir dava aşım süreci söz konusu olur. Dava aşımı söz konusu olduğu zaman herhangi bir şekilde şikayette bulunma ve tazminat davası açma gibi durumlar söz konusu olmaz. Bu sebeple zamanaşımı konusunda dikkatli davranmak gerekir. Doktor hatası tazminat davası açmak için iki ile on yıl arasında bir süre söz konusu olur.
Komplikasyon Yapmış Ne Demektir?
Tıbbi olarak hastalığın ve rahatsızlığın tedavisi esnasında ön görülebilen ve istenmeyen etkiler olarak karşımıza çıkar. Tedavi esnasında meydana gelen komplikasyonlar hastalığın gidişatını kötü yönde etkileyen durumlardır. Doktorlardan kaynaklı olarak meydana gelmediği için tıbbi hatalar olarak görülmesi söz konusu değildir.
Hemşirelikte Malpraktis Nedir?
Tıbbi hatalar yalnızca doktora özgü olan hatalar değildir. Aynı zamanda hemşireler için de aynı durum söz konusu olur. Hemşirelerin yanlış ilaç uygulaması ya da yanlış şekilde uygulaması gibi durumlarda tıbbi hata olarak dava açılma süreci söz konusu olabilir. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalan kişiler direkt olarak suç duyurusunda bulunur ise zamanaşımı gibi bir durum ile karşı karşıya kalmazlar. Hemşireler de de çok sık gözlenen tıbbi hatalar söz konusu olur.
Malpraktis Cezası Nedir?
Tıbbi hataların oluşması gibi durumlarda ve bilinçli olarak meydana gelen komplikasyon durumlarında hem maddi hem de hapis cezası söz konusu olur. Doktorlarda üç yıl ila on yıl arasında hapis cezası verilirken aynı zamanda idari para cezası da verilir. Hemşireler için de benzer durumlar söz konusu olur. Aynı zamanda hastaneye tazminat davası açılması durumunda hem doktor hem de hastaneden tazminat alma durumu söz konusudur.
Tüm dava ve dosyalarınız için BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ!