Vekalet Ücreti Hesaplama

 

Söz konusu yasal anlaşmazlıklarda ortaya çıkan dava açma gerekliliği müvekkilin avukata vekalet vermesini gerekli kıldığından vekalet ücreti hesaplama işlemlerinin yapılması gerekli olmaya başlar. Davaların seyrinin yürümesinde, hızlı şekilde ve yasanın gerektirdiği işlemlerin yapılmasında ve konunun daha detaylı ele alınmasında vekalet verilmesi gereklidir.

Her işlem ve durum için dava açan kişinin konuyla alakalı işlemde bulunamayacak olması da etkili bir nedendir. Ayrıca vekalet ücreti davacının davayla alakalı yasal haklarını temsil etmesi için avukata verdiği yasal vekillik bedelini anlatır. Vekalet bedeli alınmadan ve gerekli noter belgesi düzenlenmeden işlemler için avukatın hizmet vermesi kabul edilmez. Bu durum Avukatlık Kanunu olan 1136 sayılı kanunda yer alır ve 164. madde kapsamında detaylarıyla ele alınmıştır.

Avukatlık ücreti adıyla da anılan bu bedelin avukatın verdiği hukuki desteğin mali hizmet bedeli olduğunu düşünerek hareket etmek gerekir. Avukatlık bedeli sayesinde davanın açılması, yürütülmesi ve sonuçlandırılmasından sonraki aşamalarında alınan hizmetlerin ücreti karara bağlanmış olur. Tamamen yasal bir hak olduğundan ödenmemesi gibi bir seçenek olmayacaktır.

Vekalet Ücreti Nedir?

Noterden verilecek olan genel vekaletin niteliği ve kapsamı genel şartlar ışığında belirlenmiştir. Vekalet yani avukatlık ücreti yasalar çerçevesinde avukatın vekil olarak yasal görevlendirilmesi anlamına gelir. Kişinin haklarını araması ve ilgili işlemlerin tamamını tecrübe ve yasal haklarını kullanarak yerine getirmesi için avukatla anlaşmasını ifade eden durumdur.

Karşılıklı şekilde avukattan ne beklendiği ve avukata nasıl hizmet bedeli ödeneceği konusunda detayların olduğu bir vekaletname olma niteliği taşır. Verilen vekaletnameden sonra ilgili kişinin adına yasal işlemlerde işlem yapma haklarına sahip olan avukat birçok yasal konuda hizmet ettiğinden hizmet bedeli alması gerekir. Bunun için de yasalar çerçevesinde verilen haklarından ileri gelen bir ücretlendirme kullanılır.

Vekalet Ücreti Hesaplama

Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Bir avukata ödenecek olan hizmet bedelini anlatan vekalet ücretinin ne kadar olacağı konusunda kesin bir rakam vermek zordur. Çünkü alınacak olan hizmetin ne olduğu ve hangi şartlarda sunulacağına göre birçok detaydan kaynaklı hesaplama değişimi vardır. Ödenmesi gereken vekalet bedeli farklı 3 kalem üzerinden ele alınır.

Buna göre:

  • Vekalet ücreti ile avukatlık ücret sözleşmesinden kaynaklı ödemeler yapılır,
  • Karşı vekalet ücreti ile dava sonucunda ortaya çıkan karşı taraf ödemeleri anlatılır,
  • İlamlı icra ücreti ile karşı taraftan yapılan ödemelerden alınan ödemeler işaret edilir.

Fark edileceği üzere davanın durumu, niteliği, sonucu bile ne kadar avukatlık ücreti ortaya çıkacağını belirler. Bunun için avukattan alınan hizmetlerle alakalı ne kadar ödeme yapılacağını ortaya koyan vekaletlerin iyice okunması ve hazırlanırken üzerinde gereken düzeltmelerin yapılması önerilir.

Asgari tarifenin altında bir ödeme yapılması üzerine bir anlaşma yapılamayacağı unutulmadan hareket edilmelidir. Daha üzerindeki rakamlar için tarafların yaptıkları karşılıklı anlaşma sonuçlarının vekaletnameye yansıtılması en sağlıklı olandır.

Ücretsiz Vekalet Sözleşmesi Yapılabilir Mi?

Oluşturulan vekaletin niteliğine göre ücret belirlenmeden vekalet sözleşmesi yapılması yoluna gidilebilir. Bunun anlamı tamamen ücretsiz veya hizmet bedeli almadan avukatın yasal işlemleri tamamlayacak olması değildir. Aksine yapılan işlemler ve elde edilen sonuçlar kapsamında belli bir oran üzerinden hizmet bedeli alınacağı şeklinde düzenleme yapılır. En başından belirlenecek olan ödemelerin geçerli olmadığı ve alınan bedelin üzerinden yapılan hesaplamalar kapsamında hareket edileceği bilinmelidir.

Avukatın tamamen bedelsiz bir şekilde işlem yapması ve yasal olarak vekili temsilde bulunması avukatlık kanunu kapsamında verilen bir hak değildir. Aldığı bedelden belli bir oranda vergi ödeyeceği de bilindiğinden buna bağlı şekilde sözleşme yasal ve geçerli ilkeler üzerinden olmalıdır. Aksi durumda avukatın meslek ilkelerine ve belirlenen ücret tarifesine uygun hareket etmediği belirlenerek yasal konularda sorun yaşaması söz konusu olabilir.

Vekalet Ücreti Hesaplama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Yapılan işlemlerin tamamında olduğu gibi avukatlık ücretini esaslarıyla ortaya koyan vekaletlerde de bir takım detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bunların başında belirlenen ücret ve verilen temsil hakları bulunur.

Vekalet bedelinin hesaplanmasında geçerli olan hizmet bedelinin asgari tutarı her sene yenilenen şekilde bir tarife olarak yayınlanır. Bu bedelin altında herhangi bir hizmet bedeli belirlemesi yapılamayacağından bu rakamın senelik ne kadar olduğuna bakılmalıdır. Daha sonradan alınacak olan dava sonuç tutarı üzerinden ne kadar yüzdeyle anlaşma sağlanacağına odaklanılmalıdır.

Genel avukatlık bedeli talep etmeyen avukatın alınacak tazminat, ödeme veya diğer bedeller üzerinden yüzdelik ödeme ve kesinti yapması gerekir. Rakamın ve olası yüzde sonucunda ortaya çıkacak bedelin ne olacağı en başından genel hatlarıyla hesaplanmalıdır. Aynı zamanda vekaletin neleri kapsadığı ve avukata nasıl haklar verdiği de önemlidir ve dikkat gerektirir.

İcra Vekalet Ücreti Nedir?

İcra ve iflas müdürlüklerinde verilen hizmetler için anlaşılan avukatların hizmet bedelini kapsayan icra vekalet bedeli vardır. Takip işlemlerinin yapılması ve sürecin yasal düzleme uygun şekilde yapılması için verilen vekaletnamenin amacı sadece bu işlemleri kapsayacak şekildedir.

Vekalet Ücreti Nedir

İcra Vekalet Ücreti

Söz konusu hizmet bedeli tarifeler üzerinden senelik yayınlanır. Haciz miktarına bağlı olarak değerlendirilen bir hizmet bedeli vardır. Bunun için alınacak haciz bedelinin ne olduğu bilinmeli ve tarife üzerinden hesap yapılması gerekir.

Reddedilen Miktar Üzerinden Vekalet Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vekalet bedeli belirlenirken reddedilen miktarın 100 bin TL’ye olması durumunda %16, 100 bin için %15 ve 50 bin için %14 üzerinden hesaplamasının yapılması gerekir.

Noter Vekalet Ücreti

Yine senelik şekilde belirlenen rakamlar üzerinden alınan ücretler vardır. Avukata genel vekalet verme 192 TL iken noterden genel vekalet bedeli 550 TL’dir. Tarife değişkenlik gösterir.

Tapu Vekalet Ücreti

Tapu işlemlerinin yapılmasında alıcı veya satıcının temsil edilmesi için verilen tapu vekaleti yıllık tarifeye göre değişim gösterir.

Diğer hesaplama araçlarımız için BURAYA TIKLAYINIZ.

Başa dön tuşu